Home Patch Kábelek
Réz hálózati kábelek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Admin   

 

cvoA réz alapú patch kábelek a számítógép hálózat elengedhetetlen elemei. Az adathálózatok kábelei szabványosított kategóriákra vannak felosztva, melyek különböző átviteli sebességeket definiálnak. A következő szabványosított kategóriák vannak: CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a, CAT7 és nemsokára a CAT7a. Az egyes kategóriákon belül két fő csoportra választhatóak szét a kábelek. Ezek minden kategóriánál megegyeznek. Ezek az árnyékolt (FTP / STP /SFTP / SSTP) és árnyékolatlan (UTP). A gyakorlati élet azt mutatta, hogy számtalan esetben szükség van olyan kábelekre, amelyek az információt megvédik a káros elektromágneses sugaraktól. Ezért találták ki az árnyékolt kábelek változatait. Szabvány írja elő, hogy milyen távolságokat kell tartani elektromágneses zavar forrásoktól. Bizonyos esetekben azonban ezeket a szabvány előírásokat nem lehetséges betartani. Ilyenkor érdemes használni az SSTP, azaz kétszeresen árnyékolt kábeleket, amik kellő védettséget biztosítanak az információ áramlásnak.

 


A szabványosított kategóriák:

 

A CAT5-ös kábelek:cat5

100mb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 100MHz. Van árnyékolt és árnyékolatlan.Ezek voltak a legelső csavart érpáros kábel változatok. Eltrjedése a könnyű szerelhetőségnek, kezelhetőségnek és megbízhatóságnak köszönhető. Mégis, jelenleg már elavult, a szabvány megszűnt. Felváltotta a CAT5e szabvány. Gyakorlatban csak régi hálózatoknál lehet találkozni vele.


A CAT5e kábelek:

1gb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 125MHz. Van árnyékolt és árnyékolatlan. Ezek a legelterjedtebb hálózati megoldások. Előnye, hogy olcso, megbízható és gyorsan telepíthető. Az eszközök meghatározó részével kompatibilis.

 

cat6A CAT6 kábelek:

1gb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 250MHz. Van árnyékolt és árnyékolatlan. A CAT5e hálózatok terhelhetőségének a tovább fejlesztése révén jött létre. Kétszer akkora dinamika tartományt fed át, mint az előbbi kategória. Ha megbízható és nagy méretű LAN hálózatot akarunk üzemeltetni, akkor javasolt a CAT6-os kábelezés.

 

A CAT6a kábelek:

10gb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 500MHz. Csak árnyékolt változata van (általában SFTP). Ez az első igazi 10Gb/s sávszélességű kábelezési rendszer. Ezt a rendszert meghatározó szabványok előírják, hogy csak akkor tanusítható 10Gb/s sebességre, ha ugyan attól a beszállítótól származik az összes hálózati komponens. Ez a sebesség csak úgy érhető el, ha a kábeleket leárnyékoljuk. Az egyes érpárakat el kell választani egymástól egy műanyag elválasztóval.

 

cat7A CAT7 kábelek:

10gb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 600MHz. Csak árnyékolt változata van (általában SSTP). Ez a szabvány még nem elterjedt. A megfelelő kábelvég szerelvények nemrég jelentek meg a piacon. A szerelése kellő szakértelmet igényel. Gyakorlatot követel meg, hogy az elvárt színvonalú hálózatot lehessen előállítani. Ezek a kábelek már speciális GG45 és TERA típusu csatlakozókat igényelnek.

 

A CAT7a kábelek:

10gb/s sebességre méretezettek. Dinamika tartománya: 1000MHz. Csak árnyékolt változata van (általában SSTP). Mérések bizonyították, hogy ez a kábel típus akár 100Gb/s sebességgel is képes működni 15  méteres távolságon belül. Ezek a kábelek már speciális GG45 és TERA típusu csatlakozókat igényelnek.


Az árnyékolt és árnyékolatlan kábelek:

 

utpAz UTP kábelek:

4 árnyékolatlan érpárból tevődik össze. Ezek az érpárak különböző sodrat emelkedéssel rendelkeznek. Tipikus probléma az áthallás, amit az egyes érpárak sodrat emelkedésével és ellenírányú tekeredésével igyekeztek kiküszöbölni. Ez a legelterjedtebb kábel típus Magyarországon.

 

Az FTP kábelek:

Az árnyékolást egy fólia biztosítja. Az egyes érpárok együtt vannak fóliázva. Elsősorban a külső elektromágneses zajtól biztosít védelmet.

 

Az STP kábelek:stp

Az árnyékolt kábelek egyik nagyobb biztonságot nyújtó változata. A fém harisnyával árnyékolt kábel. Nem tartalmazza a fóliát. Szerelhetőség szempontjából gyorsabb és könyebb szerelhetőséget biztosít. Jobb árnyékolást ad a kábelnek. A 4 érpár együtt van egy fém pajzsba vonva.

 

Az SFTP kábelek:

A kétszer árnyékolt kábelek kategóriájába tartoznak. Nem pusztán az STP és FTP megoldások ötvözete. Az egyes érpárok külön-külön vannak csomagolva a védelmet nyújtó fóliába. A megoldásnak köszönhetően az érpárok közti elektromágneses zajt és az áthallást is csökkenti.

 

Az SSTP kábelek:

A leg jobb árnyékolásu kábel. Kétszeres fém harisnya borítást jelent. Az érpárok egyenként burkolva egy fém pajzsba és az egész egyben egy újabb fém hálóban.

sstp